Vincent van Gogh

By:

Vincent van Gogh – den vansinniga konstnären som skar av sig örat och målade blommor. Det är så han är känd för oss idag. Men faktum är att Gogh inte skar av sig hela örat – endast örsnibben, och han målade en hel del mer än blommor. Vincent van Gogh målade över 900 målningar föreställande landskap, självporträtt, porträtt av andra människor samt bilder av fruktträd, och självklart även blommor.

 

Hans uppväxt

Vincent van Gogh föddes 1853 och var son till en präst som hette Theodorus van Gogh och en kvinna som bar namnet Anna Cornelia Carbentus, samt en syster som hette Elisabeth och en bror vid namn Theo. Han fick en protestantisk uppväxt i sitt hemland Nederländerna, och när han gick ur grundskolan gick han vidare till internatskolan i Zevenberge. Därefter studerade han vidare på en skola i Tilburg. Det var på denna skola som han fick sina första målerilketioner av konstnären Constant Cornelis Huijsmans.

Goghs första arbete

Vincent van Gogh tog sin första anställning hos företaget Goupil & Co, då vid sexton års ålder. Företaget arbetade med att sälja konst i staden Haag. Han spenderade fyra år i Haag innan firman flyttade honom vidare till Frankrikes huvudstad och konstens centrum, Paris. I motsats till vad man kan tro, blev Gogh allt mer intresserad av religion och lämnade faktiskt arbetet som konst försäljare för att bli lärarassistent. Han flyttade först till London, sedan tillbaka till Nederländerna, men den här gången landade han i Amsterdam där han återupptog studierna inom riktningen teologi. Nästa gång som Gogh fick en anställning var det som predikare inom gruvorna i Belgien. Detta arbete blev han dock avskedad ifrån.

Stödet från brodern

På sin bror Theos uppmuntran återupptog Vincent van Gogh måleriet och ägnade sig åt detta på heltid. Han målade många målningar om Hollands fattiga delar, som hans kända målning Potatisätarna, som skildrar en fattig familjs som äter potatis till middag. Tavlan har en grå och dyster färgskala för att påvisa fattigdomens dysterhet. Han flyttade in tillsammans med Theo och var beroende av honom ekonomiskt.

Galenskapen

Vincen van Gogh led av den depression som ledde till att han bland annat hotade en läkare vid namn Paul Gauguin till livet vid ett tillfälle, samt att han skar av sig den kända örsnibben och lämnade den på ett hotell. Slutligen tog Gogh in på ett mentalsjukhus, och de intensiva målningarna han skapade där vittnar om hans tillvaro. Han var bara på sjukhuset under ett år, efter det togs han hand om privat av Paul Gachet. Den privata vården innebar att Vincent van Gogh fick vara närmare sin bror. Under den här tiden målade han sin i efterhand kända tavla “Korpar över sädesfält”. Endast en kort tid efter att han skapade den tog Gogh livet av sig, bara 37 år gammal.

 

Gogh idag

Vincent van Gogh blev känd först 30 år efter sitt tragiska självmord, på 1920-talet. Idag är han känd som en konstnär som skickligt porträtterade de fattigas enkla liv, samt att han har inspirerat till konstriktningar som impressionismen och expressionismen, genom t.ex. sin kända solrosmålning. Hans målningar är idag värda otroligt mycket pengar, och det arv han har lämnat efter sig är värt betydligt mycket mer.

Gogh idag

 

 

 


Kommentarer är stängda.