Världens bästa museum

By:

Det finns tusentals museer i världen som vittnar om vår breda historia. Naturhistoriska, krigshistoriska och generella museer ger oss en vindruta bak i tiden och låter oss återuppleva allt vad som har hänt genom tiderna. Men vilka museer måste du besöka om du letar efter nya museer att besöka eller för dig som aldrig har varit i ett museum? Många av de vackraste och bästa museerna finns i många av de kulturella huvudstäderna i världen. Paris, London, Hanoi och många andra platser erbjuder museer som vittnar om år av krig, utveckling, historia och förnyelse. Ett museum är inte enbart en plats där man tittar på föremål utan byggnaderna är ofta konstruerade på ett sådant sätt för att dig massor att tänka på medan du strosar genom lokalerna. I den här artikeln tipsar vi dig om några av de platser du bara måste besöka i världen.

Musée d’Orsay i Paris

I det här museet finns det en gigantisk kollektion av kulturella mästerverk – faktum är att de har en av de största samlingarna i hela världen. Och de finns i en lokal som brukade vara en järnvägsstation. Ursprungligen var Gare d’Orsay – byggnaden som museet ligger i – ett av de vackraste exemplaren av den så kallade Beaux-arts rörelsen i Frankrike med många karaktärsdrag som de vackra klockorna som är väl bevarade. Det skulle krävas en imponerande byggnad för att konkurrera med samlingarna av de fina verken från Ment, Van Gogh och Gauguins, men Musée d’Orsay klarar allt det. Tvärs över kanalen finns det även det naturhistoriska museet i London. Och trots att många miljoner människor besöker den platsen varje år så missar många besökare den medvetet byggda skönheten av byggnaden själv. Att bygga ett naturhistoriskt museum är mer än vad man har inne i byggnaden. Därför byggs varje rum upp med vackra tavlor, djur från hela världen, blommor och växtligheter som gör varje rum till en trivsam plats. Från små detaljer som stenapor som klättrar upp på och ner för väggarna till mer moderna tolkningar av vår planet i andra rum. Det här är ett museum du inte får missa.

Museet i Hanoi

Det byggdes för att fira ett jubileum i Hanoi. Men den här vid första anblick anspråkslösa byggnaden som trotsar graviditeten tar sin form som en upp-och-nervänd pyramid. Trots att byggnader och monument som är bredare på toppen än botten inte är någonting nytt, har få lyckats att bygga det på en sådan stor skala. Vissa kritiker har sagt att innehållet i museet vilket har mer än 50 000 föremål som vittnar om Vietnams imponerande historia inte är någonting annat än en fröjd för öga och öron.

Museet i Toronto

Museet i Toronto har länge varit en av Nordamerikas mest populära platser. Men under 2007 var det också en av de mest imponerande skapelserna med öppningen av ”The Crystal”. Den här kantiga strukturen designades av Daniel Libeskind byggdes som en utökning av den tidigare byggnaden och gör en fascinerande kontrast till de gamla. Med ny inredning, nya föremål och med en modig dekoration är det här museet någonting du inte får missa.

Museet i Toronto

 


Kommentarer är stängda.