Pablo Picasso, del 2

By:

I den första delen om Pablo Picasso, en av världens främsta konstnärer genom tiderna, gick vi igenom lite av hans historia och uppväxt, hur han redan i unga år ansågs vara en talang och att det inte fanns några tvivel om att han skulle bli en framgångsrik konstnär men ingen hade nog annat att han skulle bli så oerhört framgångsrik som han blev, detta mycket tack vare utvecklingen han såg under sin livstid, vilket vi tydligt kan se i den sammanställning ni ser på bilden här ovan där ni har tre olika självporträtt som han målade, första vid 15 års ålder, andra vid 25 års ålder och tredje vid 89 års ålder.

Här kan man verkligen se hur hans stil och teknik skiftat genom åren och varför hans verk tilltalar så många, då de är i så många olika stilar. Personligen har jag väl inte mycket för hans senare verk, utan föredrar de lite mer tidigare verken.

Revolutionera den europeiska konströrelsen

Rörelsen revolutionerade europeisk konst och frontfiguren för detta både inom målning och skulpturer var just Picasso. Även om han inledde sin karriär med att måla på ett speciellt sätt så utvecklade han sin egna still och prövade ett flertal andra stilar genom åren. Han gillade att experimentera med olika teorier, tekniker och idéer som vi också kan se i alla hans olika verk då de erbjuder ett stort omfång av olika typer av målningar och skulpturer. Det är också detta som gjort Picasso till en av de mest eftertraktade konstnärer på marknaden idag och hans verk går under klubban på actionshus runt om i världen för miljontals dollar, det vill säga för de individer som har råd att spendera dessa summor på konstverk.

Produktiv in i det sista

Att han gillade att måla det står tveklöst klart om man tittar närmare på hur många målningar som han producerade under sin livstid och nu pratar vi som sagt bara målningar och inte alla andra olika konstverk som han också gjorde i en rad andra olika material Det finns ingen annan artist eller konstnär som har varit så framgångsrik och känd under sin livstid som Picasso var när han levde. Att han var känd och populär, ser vi idag om vi besöker auktionshus som Sotherbys när det ska till att säljas en

Teksto laukas: Figur 1Femme au béret et à la robe quadrillePicassotavla. Ett av de dyraste verken som såldes på detta auktionshus gick under namnet ”Femme au béret et à la robe quadrille”. Slutpriset på detta färgstarka konstverk landade på £136 miljoner vilket motsvarar omkring 189 miljoner dollar eller 1,67 miljarder kronor, för en enda tavla. Tänk vad man kunde köpa för denna astronomiska summa. En herrgård till varje familjemedlem tillsammans med deras egna respektive sportbil, varsin lyxjakt och mer därtill. Men har man pengar att spendera, ja då är inte $189 miljoner mer än en droppe i havet. Detta är dock inte den dyraste av Picassos verk som sålts. I nästa del kommer vi titta närmare på andra Picassoverk som gått under klubban och vad priserna på dessa har landat på.

 

 

 


Kommentarer är stängda.