Louvren och Rijksmuseum

By:

Louvren och Rijksmuseum är två imponerande museer och Louvren är världens största konstmuseum. Louvren ligger i Paris i Frankrike och Rijksmuseum ligger i Amsterdam i Nederländerna. Rijksmuseum byggdes då man i Nederländerna ville ha ett museum som likt Louvren tjänade det nationella intresset.

Louvren

Louvren är förutom ett museum även ett historiskt monument. Louvren är otroligt välbesökt och med 8,1 miljoner besökare år 2017 blev man utnämnt till världens mest besökta konstmuseum. Louvrens historia är lång, den börjar faktiskt redan i slutet av 1100-talet då byggnaden restes. Det var då inte tänkt som ett museum, utan som en fästning för att hålla vikingarna borta.

Det finns dock inte mycket kvar av denna fästning idag utan Louvren har byggdes om och ligger idag på samma plats. Fästningen blev på 1300-talet förvandlat till kungligt palats på order av Kung Karl V. Det byggdes återigen om på 1500-talet och denna ombyggnad blev till det Louvren som finns på plats idag. Byggnaden fungerade fortfarande som kungligt palats och de olika kungarna hade samlat på sig en del konst genom sina år.

Flytten från Louvren och konstsamlingen

När kung Ludvig XIV flyttade från Louvren år 1682 lämnades all denna konst kvar. Till en början var det inget man tänkte på men efter ett tag bestämdes det att ta tillvara på konsten och göra om det kungliga palatset till ett museum. Beslutet var tagit men det dröjde ända till år 1793 då Louvren öppnades, delvis, för allmänheten som ett museum.

Även den franska staten var duktiga på att samla på sig konst under århundradena och dessa finns även de idag utställda på museet. Vid öppningen av Louvren hade man samlat på sig 537 målningar, ett antal som sedan dess växt något oerhört. Man har heller inte bara målningar längre utan även sådant som gravyrer, teckningar och böcker. Utställningar på Louvren berör även arkeologi, historia och arkitektur och man har faktiskt även en samling av antika och intressanta möbler.

På Louvren finns några av världens mest kända och populära konstnärer representerade. För att nämna några så kan Picasso, Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Caravaggio, Rembrandt och Johannes Vermeer. För den som inte är så intresserad av målningar så kommer man ändå att få ut mycket av besöket då det finns så otroligt mycket att se här i Louvrens utställningar och i deras åtta avdelningar. De åtta avdelningarna berör varsitt ämne som egyptiska antikviteter, skulptur och antikviteter från Mellanöstern.

 

Rijksmuseum

Det nederländska museet Rijksmuseum har i sin samling framförallt nederländsk konst från 1600-talet. Man har dock även en asiatisk avdelning som är populär bland besökarna och i sin samling har man cirka en miljon föremål idag. Besökssiffrorna är inte nära Louvrens siffror men cirka 2,5 miljoner människor besöker Rijksmuseum årligen.

Detta museums historia börjar på 1790-talet på den dåvarande finansministerns Isaac Gogel arbetade hårt för att man i Nederländerna skulle få till ett nationellt museum, precis som Louvren som fanns i Paris. Efter ett par års diskussioner och velande så beslöt sig politikerna till sist och beslutet om att ett nationellt museum skulle uppföras togs år 1798. Museet grundades år 1800 i Haag under namnet National Art Gallery. Sedan dess har museet flyttats flera gånger och det dröjde bara åtta år från grundandet tills det var dags för den första flytten som gick till det Kungliga slottet i Amsterdam. De målningar som fanns och ägdes av Amsterdam fördes in på museet vilket blev ett rejält tillskott till samlingen. Bland annat fick man i sin ägo Rembrandts målning Nattvakten tack vare denna flytt.

En ny permanent lokal

I det Kungliga slottet fick museet ligga i bara fem år innan allting flyttades till palatset Trippenhuis i Amsterdam. Här låg museet bra men på 1860-talet bestämdes att en ny lokal för museet skulle byggas. Anledningen till det var enkelt, man fick inte plats längre då samlingarna konstant växte och utökades. Byggandet av en ny lokal startade efter att en designtävling hållits och år 1885 stod det nuvarande Rijksmuseum klart.

Rijksmuseum förändrades invändigt en hel del på 1900-talet. Man ändrade bland annat interiören och man målade väggarna. I början på 2000-talet behövdes Rijksmuseum dock genomgå en omfattande renovering vilket man var tvungen att stänga huvudbyggnaden för. Medans renoveringen pågick flyttades föremål till en annan del av museet, en del som hölls öppet under renoveringen. Renoveringen blev mycket omfattande och det tog tio år innan man var klar med arbetet och huvudbyggnaden kunde öppna igen.

Ett besök på museet tar mer eller mindre en hel dag, så räkna inte med att göra något på eftermiddagen och kvällen. Istället, se till att ni har beställt upp lite rumservice till rummet så ni kan njuta av en god bit mat samtidigt som ni spanar in några klipp från exempelvis youtube, roar er med lite underhållning i form av olika spel samtidigt som ni lyssnar på lite avkopplande musik. Efter en lång dag som denna kan det vara på sin plats att unna sig själv lite avkoppling och nöje, och ladda batterierna inför en ny dag som väntar, fylld med intressanta saker att göra i Amsterdam.


Kommentarer är stängda.