Konststölder med annorlunda utgång

By:

År 2000 var det Nationalmuseums tur. Bara tre dagar innan jul larmade en väktare på museet polisen om att en person hotat förbipasserande med k-pist. Mannen höll både personal och besökare som gisslan medan hans två kumpaner tog ner två tavlor av Renoir och en av Rembrandt till ett värde av nästan 300 miljoner kronor. De tre männen flydde sedan ut genom entrén och därefter i en motorbåt genom Stockholms kanaler. Kuppen har bedömts vara mycket välplanerad och tog bara några minuter. Tavlorna rånarna stal var alla små och enkla att få med sig. Och samtidigt som larmet kom från Nationalmuseum fick polisen också larm om trafikkaos och två brinnande bilar bara hundra meter därifrån. Fem år senare hade de tre konstverken hittats och återlämnats till museet. En man dömdes mot sitt nekande till åtta års fängelse för stölden.

Utklädda till poliser lämnade tomma ramar

Det var sent en natt 1990 när två poliser ringde på dörren till museet Isabella Stewart Gardner Museum i Boston. De sa till vakterna på museet att de hade blivit ditkallade eftersom de hade fått ett larm om ett bråk på gården utanför museet. Poliserna kom in och en av vakterna såg genast att han liknade en person som var efterlyst vilket gjorde att polisen satte handfängslen på honom. Sedan bakband de den andra vakten. Poliserna slog sönder larmet som hade blivit utlöst och sedan stal de 13 verk från museet. Det var tavlor från Manet, Rembrandt och Degas och det totala värdet på tavlorna uppgick till tre miljarder. Stölden var välplanerad och på bara 81 minuter hade tjuvarna, utklädda till poliser, fått med sig stöldgodset och lämnat museet. Än idag är det flera av verken som inte har kommit tillbaka till museet. Grundaren Isabella Stewart Gardner skrev i sitt testamente att museet skulle fortsätta se ut som hon hade lämnat det. Det har gjort att det idag hänger kvar tomma ramar på de platser där de stulna tavlorna tidigare hängde.

Största stulna konstverket

Få personer i världen skulle lyckas stjäla en stor bronsskulptur på två ton, men det blev verklighet 2005. Det var den brittiske konstnären Henry Moores konstverk i form av Reclining Figure. En bronsskulptur som är hela 3,6 x2 x2 meter som någon har lyckats stjäla. Än idag vet ingen hur det gick till och skulpturen är fortfarande försvunnit. Det troliga som har hänt med skulpturen är att den har blivit sågad itu och sedan har den smälts och sålts. Värdet på bronset som brons är runt 20 000 kronor och statyn var värd runt 39 miljoner kronor.

Största stulna konstverket

Förfalskningarna stals också

Det var i Kina som en man varit anställd på ett universitet och jobbat som chef för biblioteket gjorde ett erkännande. På galleriet i biblioteket hängde det ett flertal målning. Mannen erkände att han hade stulit över hela 140 stycken. Det han hade gjort var att han hade ersatt dem med förfalskningar som han själv hade målat. Stölderna pågick under hela två år utan att någon upptäckte att målningarna byttes ut. Det som var lite extra roligt med de här stölderna var att de förfalskningar han hängt upp i sin tur blev stulna och ersatta med nya förfalskningar.


Kommentarer är stängda.