Konstnären Michelangelo

By:

Det konstnärliga geniet Michelangelo föddes 1475 i Caprese som ligger i dåvarande republiken Florens, idag en del av Italien. Han är känd till förnamnet världen över men hans fullständiga namn var Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni. Hans far var en högt uppsatt florentinsk ämbetsman och hans mor dog tidigt, när Michelangelo var blott sex år gammal, och han kom då att bo hos en stenhuggarfamilj.

Han studerade latin och andra klassiska ämnen till en början men visade större intresse för konsten och fick så småningom sin vilja igenom och antogs som trettonåring som lärling och fick ägna all sin tid åt måleri och skulpterande. Michelangelo skolades till en början i Florens. Här kom han via sina väl ansedda lärare i kontakt med flertalet lärda män, filosofer, konstnärer och poeter.

Hans talang för skulpterande upptäcktes när han studerade vid Mediciskolan, sponsrad av Lorenzo il Magnifico (som även sponsrade Leonardo da Vinci). Han fortsatte så småningom att utbilda sig i Bologna och Rom och skulle med tiden komma att överglänsa sina lärare med sina otroliga konstverk som än idag beundras världen över.

Michelangelos mästerverk

I Rom åstadkom han 24 år gammal en av sina mest kända skulpturer Pietà, en skulptur föreställande jungfru Maria med den döde Jesus i knät, som återfinns i Peterskyrkan. Den fantastiska och kanske än mer kända skulpturen David skapades 1504 till staden Florens efter att Michelangelo återvänt dit. Skulpturen är 5,17 meter hög och på dess ursprungliga plats på Piazza della Signoria står idag en kopia, originalet återfinns dock i samma stad på Galleria dell’Accademia.

Påven Julius II

Ett av hans största uppdrag gav Påven Julius II honom när han bad honom stå för uppförandet av sitt gravmonument. Detta kom att sysselsätta Michelangelo i över 30 år. Efter många ändringar, och en del uppehåll i arbetet, kom det att innefatta över 40 skulpturer. Mest känd är han dock kanske för sina målningar i det Sixtinska kapellet, påvens privata kapell i Vatikanen. Där målade han scener ur skapelseberättelsen samt den yttersta domen. Skapelsen målade han i taket under åren 1508-1512. Taket fick han måla liggandes på en ställning och dessutom var han tvungen hålla en käpp i vänsterhanden som han kunde stötta penselhanden med. Ett mycket påfrestande arbete.

Mot slutet av livet ägnade han sig främst åt arkitektur. Biblioteket i Florens är en av de byggnader han ritat, St Peterskyrkan i Rom är en annan. Där stod han även för en stor del av utsmyckningarna i kyrkan. Efter ett långt och produktivt liv dog han i Rom 1564, ett par veckor innan sin 89-årsdag. Han ligger begraven i Sankta Croce di Firenze i Florens.

Han var oerhört begåvad och högt älskad och beundrad redan före sin död men kom sedan att bli känd världen över inte bara för sina målningar i Sixtinska kapellet och sina fantastiska skulpturer utan han är även som arkitekt och poet. Själv ville han dock helst kalla sig skulptör. Han har präglat europas konstnärliga ideal i flera århundraden och många konstkännare anser att det Michelangelo åstadkommit är det mest fulländade världen skådat i konstväg. En konstnärlig talang som Michelangelos är något världen sällan skådat varken förr eller senare och nya generationer kommer säkerligen att få upptäcka honom och hans konst länge än. Om någon konst är evig så är det nog Michelangelos.


Kommentarer är stängda.