Italienska konstens historia

By:

Mycket av dagens konst har influerats  av Italien på något sätt. Redan på romarnas tid gjordes skulpturer som de än idag är väldigt kända för. Det gäller både de statyer och de byster som de gjorde. Nu var det inte mycket nytänkande från romarnas sida utan de kopierade mest grekerna som på den här tiden sades ha gjort perfekta skulpturer. Romarna kunde inte på något sätt förbättra vad grekerna hade gjort utan det blev mest kopior av vad de hade gjort innan. En skillnad lyckades romarna ändå med och det var att göra dem mer personliga även om deras skulpturer hade ögon som var blind.

Gammal konst finns kvar än idag

Gammal konst finns kvar än idag

Förutom skulpturerna var det även reliefer som romarna gillade att göra. Tyvärr har de som är utomhus blivit i rätt dåligt skick genom åren när de har utsatt för väder, vind och jordbävningar. En av de finaste finns på insidan av Titusbågen och det är historien om Jerusalem. Två till som är kända är de Trajanuskolonnen som sitter på Piazza Colonna och Marcus-Aurelius som sitter på Ara Pacis. Under medeltiden utvecklades stenhuggarkonsten, även om den just då hade mer fokus på hur konsten skulle användas än själva konstverken. Mycket av det som gjorde hamnade på olika ställen inom kyrkan och det kunde vara på klostergårdarnas valv och pelare. Det var inte förrän i samband med renässansen som intresset för bilder kom tillbaka. En av de allra mest kända från den här tiden är helt klart Michelangelo. Hans största verk är Pietá som finns i Peterskyrkan och hans Moses-staty som finns i San Pietro i Vincoli. Under barocken blev konsten riktigt populär. Nu var det dags för de rika att fylla ut sina hem med statyer och överallt i hemmen blev det standard att det skulle finnas statyer i alla möjliga former. De namn som nu kom fram var bland annat Borromini och Bernini. Den sistnämnda var den mer vågade av de två och har bland annat gjort den kända fontänen i Rom Tritonfontänen. Båda konstnärerna var kända för att skapa vackra och originella fontäner.

Avbildningarna av personer kommer tillbaka

Med nyklassicismen kom avbildningarna av personer tillbaka. Det var Canova som var konstnären som tog dem tillbaka och idag finns hans konstverk att beskåda i Peterskyrkan. Samtidigt som Canova verkade fanns även Thorvaldsen som var lite yngre och mest verkade i Rom. Han var lite mer originell och hans konst i lera blev grunden till mycket inom lerkonsten. Det som speciellt blev känt av hans konst var relieferna. I mer modern tid är det som att den italienska stenhuggarkonsten har upphört. De senaste 150 åren har den nästan försvunnit. Under den tiden är det enda som påminner om Italien Giacometti, även om han kom från de italiensktalande delarna av Schweiz och verkade under sin livstid i Paris. Det finns också skulpturkonst från Italien idag, men den är inte av så stort intresse rent konstnärligt. Genom hela historien är det ändå tydligt hur Italien har varit med och påverkat konsten.


Kommentarer är stängda.