Gallerier och museum världen över – USA

By:

När vi tog steget över Atlanten fokuserade jag först på New York då staden i sig erbjuder en mängd platser som är värda ett besök och därför också värd ett dedikerat inlägg kring ämnet och staden i fråga. Men nu får vi inte heller förglömma andra platser runt om i USA som också bör besökas om man befinner sig i närheten. Från östkusten stannar vi nu till i USA:s huvudstad, Washington, innan vi vänder blicken mot västkusten och delstaten Kalifornien där vi stannar till i Los Angeles och San Fransisco.

Smithsonian’s Museum and Sculpture Garden, Washington

Från New York är det inte allt för långt till Washington där Smithsonians Museum and Sculpture Garden väntar inbjudande på ert besök. Denna anläggning har stått öppen för allmänheten sedan 1960 och är en del av Smithsonian institutionen. Museet inhyser en samling verk producerade av Joseph H. Hirshhorn som finns tillgängliga här under en permanent utställning tillsammans med mängder av andra viktiga verk inom modern och samtida konst. Bygganden i sig, designad av arkitekten Gordon Bunshaft är ett konstverk i sig själv, som en cylinder uppställd på fyra massiva ben. Museets fokus ligger på konst som producerats efter andra världskriget, alltså konstverk som inte är äldre än 50 år. Bland de verk som finns utställda här hittar vi verk som producerats av konstnärer som Picasso, Matisse, Pollock, Rothko och Bacon. Ute i trädgården hittar ni sedan skulpturer från konstnärer som Rodin, Calder samt Koons, för att nämna några.

Museum of Contemporary Art, Los Angeles

Detta museum slog upp dörrarna under 1979 och är idag ett högt aktat museum men en av de kändaste konstsamlingarna i världen, en samling som ständigt växer och som idag består av över 7000 olika verk från främst amerikanska och europeiska konstnärer, verk med fokus på samtida och modern konst. Sedan man slog upp dörrarna har MOCA varit oerhört hängivna till att samla, bevara och ställa ut all typ av konst, oavsett media, som sträcker sig tillbaka till 1940-talet. Detta museum och dess omfattande samling är så stort att man tvingas inhysa allt fördelat på tre anläggningar runt om i Los Angeles. Huvudutställningen hittas på Grand Avenue och de övriga två återfinns i Little Tokyo samt West Hollywood.

San Francisco Museum of Modern Art

När vi ändå befinner oss i Kalifornien, så är hoppet från Los Angeles till San Fransisco inte allt för långt. Här hittar vi San Francisco Museum of Modern Art, ett museum som öppnades under 1935 och var således det första museet på den amerikanska västkusten som var helt och hållet dedikerat till modern och samtida konst. Här visar man ett stort utbud av utmanade och oväntad konst och utställningen består av verk som kan ses som väldigt innovativa och före sin tid. Här hittar man verk från både kända konstnärer och nya talanger, som visas upp under totalt åtta utställningar som hålls årligen, i museets huvudgalleri. Detta museum var också ett av de första museum inom amerikansk konst som erkände och godtog fotografier och film som konst, något som idag är allmänt godtagbart världen över.


Kommentarer är stängda.