Gallerier och museum världen över – Sverige

By:

Konstvärlden är en värld som växer allt mer och mer och människans konstintresse bara växer. Detta gör att vi ser en ökad tillströmning till museum och konstgallerier världen över och med anledning av detta tänkte jag nu ta en närmare titt på några av de större, moderna konstmuseum som finns runt om på vår vackra planet.

Moderna Museet i Stockholm

Moderna Museet ligger beläget på den vackra ön Skeppsholmen i centrala Stockholm. Museet öppnades från början i en gammal fabrikshall under 1958 men har sedan dess flyttat in i nyare och modernare lokaler. Inne hittar ni en stor utställning av alla olika typer av modern konst och består av en av världens bästa utställningar av svensk och internationell, modern konst från 1900- och 2000-talet. Med i utställningen hittar ni verk från bland annat konstnärer som Dali, Picasso, Rauchenberg, Duchamp samt Matisse. I museets samling hittar vi över fem tusen målningar, skulpturer och installationer tillsammans med 25,000 teckningar, tryck och vattenmålningar men också över 100,000 fotografier som sträcker sig tillbaka så långt som år 1840.

För att kunna erbjuda besökare största möjligheten att ta del av allt material som museet har valde man under 2009 att öppna en till anläggning, placerad i Malmö och dessa två delar nu på det massiva lager av konst som man samlat på sig genom åren.

 

Stockholms Moderna Museet var också involverade i en av världens mest uppmärksammade konststölder där konstverk värda sammanlagt en halv miljard kronor stals och allt utan att ett enda larm eller väktare uppmärksammande vad som pågick. Tjuvarna tog sig in i byggnaden genom att såga upp taket på den gamla byggnaden. Detta gjorde att man fick tillgång till konsten och kunde således försvinna med sex konstverk av Pablo Picasso och två av fransmannen Georges Braque. Det otroliga med stölden var som sagt att det inte utlöste något larm eller att någon av alla de väktare noterade vad som pågick utan det var först under morgonen dagen efter, den 8 november 1993 som stölden uppmärksammades.

Kuppens byte

Det man lyckades komma över under denna otroliga kupp var som sagt verk från Balbo Picasso och George Barque. Dessa verk var: Sländan (1929), Målaren (1930), Kvinna med blå krage (1941), Kvinnan med de svarta ögonen — Dora Maar (1941), Källan (1921) och Kvinna, Boisegloup (1931, bronsstaty) som alla var av Pablo Picasso samt Slottet i La Roche-Guyon (1909) och Stilleben (1928) målade av Georges Braque. Alla förutom den sistnämnda, Stilleben har återfunnits, några i Stockholm och Göteborg samt en i Bryssel i Belgien.

 

Den förre detta rikskriminalchefen, Tommy Lindström, som var involverad i jakten på tjuvarna och de stulna konstverken har aldrig kunnat släppa fallet, inte när ett verk fortfarande är försvunnet och detta trots att han fick sparken från sin tjänst bara sex månader efter kuppen. I en intervju med tidningen Dagens Industri sa han i en kommentar: “Jag är bergis på att den försvunna Braque-tavlan finns kvar i Stockholm

Huruvida det är sant eller inte, kan man bara spekulera i fram tills dagen då konstverket återfinns, om den dagen nu kommer.


Kommentarer är stängda.