Gallerier och museum världen över – Spanien och Italien

By:

Resan genom Europas utbud av enastående museum, med fokus på modern konst fortsätter här nu. Så här långt under resan har vi besökt moderna museet i Stockholm samt ett par olika museum i Frankrike. Näst ut väntar nu museum belägna i Spanien och Italien.

Guggenheim Museum

Först ut har vi Spanien och Guggenheim Museum i Bilbao, designat av Frank Gehry och som slog upp dörrarna för allmänheten under 1997. Gehrys användning av högteknologisk designteknik med hjälp av datorer, möjliggjorde det för honom att “översätta” poetiska former till verklighet. Resultatet av detta blev en skulptural och uttrycksfull arkitektur, utan dess like någonstans på Jorden, speciellt inte använt för att visa och uttrycka konst. Detta museum hittar ni i staden Bilbao, belägen i norra Spanien, i Basqueområdet och byggnaden är likna häpnadsväckande som konstverken inuti. Inte bara för dess design utan också på grund av det material som använts när man byggde den, material som titan, glas och sandsten. Här hittar ni verk från en mängd kända konstnärer och skulptörer, så som Fuyiko Nakaya, Louise Bourgeois och Jeff Koons för att nämna några.

 

The Reina Sofia Museum

Efter att ha besökt norra delen av Spanien bör ni sedan vänder er söder ut, närmare bestämt Madrid där nästa museum står på schemat beläget i ett gammalt renoverat sjukhus från 1700-talet. LThe Reina Sofia Museum (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia) slog upp dörrarna 1992 och har sedan dess tagit emot besökare från hela världen och är idag en skattkammare innehållandes nutida och modern konst från spanska och internationella konstnärer med verk som Picasso’s Guernica and Woman in Blue, Miró‘s självporträtt, Dali‘s Landscapes at Cadaqués, Solana’s The Gathering at the Café del Pombo bara för att nämna några.

 

Museum of Contemporary Art of Rome

Efter Spanien vänder vi oss till Italien för att besöka The Museum of Contemporary Art of Rome beläget i centrala delar av den italienska huvudstaden, Rom. Detta är ett världskänt museum som funnits här sedan 1999. Det unika med detta museum är att det finns beläget på två olika platser där ena utställningen finns i ett gammalt slakthus i stadsdelen Testaccio och det andra och större utställningen finns i ett gammalt bryggeri i Salario distriktet. Med bland de permanenta verk som ställs ut här hittar vi verk från många av de främsta italienska konstnärerna från mitten av 1900-talet men även verk skapade av andra, internationella konstnärer. Samlingen är så pass enorm att man tvingades utöka utställningen till en ännu en byggnad, därav fördelningen på två platser i staden, en expandering som genomfördes under 2010. Här har man använt sig av högteknologisk och modern inredning och design för att på bästa möjliga sätt presentera alla dessa verk som ställs ut. MACRO är ett väldigt aktivt museum av den väldigt vågade sorten, något som är en raritet inom konstvärlden och absolut något som bör upplevas och uppskattas om man befinner sig på plats. Har ni en inplanerad resa till Rom, se då till att ha med dessa två platser på schemat, ni kommer inte att bli besvikna.

 


Kommentarer är stängda.