Gallerier och museum världen över – New York

By:

Efter att ha tagit en titt på moderna museum runt om i Europa hoppar vi nu över Atlanten för att ta en titt på ”The Big Apple” eller New York som staden egentligen heter. Här finns det ett ordentligt utbud av ställen att besöka för den som är intresserad av modern konst.

The Metropolitan Museum of Art

Detta museum kallas normalt för The Met.  Metropolitan Museum of Art i New York har samlat och ställt ut material sedan dess att man öppnade dörrarna under 1870. Idag består deras samling av över två miljoner verk från alla kategorier av konst i alla kända medier från alla delar av världen och epoker. Allt detta är tillgängligt för den som vill beskåda eller studera konsten, inte isolerat men ställt i jämförelse med andra tidsperioder, andra kulturer och typer av medier. Anläggningen är så pass stort att man tvingats dela upp innehållet över tre platser runt om i staden, The Met Fifth Avenue, The Met Breuer tillsammans med The Met Closters. Museet har också en omfattande konsthistorik tillgänglig online, för besökare att använda sig av.

 

Museum of Modern Art (MoMA)

New York City’s Museum of Modern Art, beläget i Midtown Manhattan öppnade dörrarna under 1929, precis innan den stora depressionen drog in som en våg genom USA och övriga världen, senare samma år. MoMA är av många ansedda att vara världens mest inflytelserika museum för modern och samtida konst med en enormt viktig position gällandes utveckling och bevarande av moderna konstverk så som målningar, skulpturer, fotografier, tryck, böcker, filmer, arkitektur och design. MoMA är en skapelse som blev verklighet av dottern till den amerikanska affärsmannen och filantropen John Rockefeller. Hans dotter Abby Aldrich Rockefeller var den som drog igång allt, och som finansierade anläggningen. Idag hittar vi verk från en mängd kända konstverk från konstnärer som Bacon, Dali, Cezanne, Ernst, Gauguin, Kahlo, Lichtenstein, Picasso, van Gogh, Warhol, Mondrian, Monet och Pollock för att bara nämna en handfull av alla som finns representerade på detta museum.

 

Solomon R. Guggenheim Museum

Näst ut har vi nästa världskända museum beläget i New York, ett museum designat av arkitekten Frank Lloyd Wright. Hans skapelse går under namnet Solomon R. Guggenheim Museum och är ett av stadens mest välbesökta museum. Här har vi ett museum som är dedikerat till konstverk från 1900-talet och senare, och har idag en av de största samlingarna av konstverk från Wassily Kandinsky. Här hittar ni också en mängd andra verk från kända konstnärer så som Paul Klee, Franz Marc, Robert Delaunay, Marc Chagall och Fernand Léger. Museet visar idag mer än bara modern och samtida konst. Man har också fokuserat stort på kulturella utställningar, däribland som ett uppslagsverk av lokal konst från platser som Kina och Afrika. Detta har man lyckats genomföra med hjälp av andra museum runt om i världen, varifrån man har lånat in verk för att kunna genomföra dessa typer av utställningar. Deras fokus är att verkligen gå in på djupet när det gäller den lokala konsten.

 


Kommentarer är stängda.