Gallerier och museum världen över – Frankrike

By:

Efter att ha tittat på konst i Sverige, närmare bestämt Stockholm och Moderna museet tänkte vi nu vända blicken söder ut, närmare bestämt Frankrike. Med en sådan stor och rik konsthistoria, är det inte konstigt att vi hittar några enormt vackra anläggningar och utställningar tillgängliga i landet, ett land som har producerat ett flertal väldigt framgångsrika konstnärer genom åren. Här nedan tänkte vi ta en närmare titt på några av de ställen som inhyser modern konst.

Centre George Pompidou

Centre George Pompidou har roat och lämnat besökare med en känsla av upprymd sedan museet öppnade 1977. Det fascinerande med denna byggnad är att arkitekterna har vänt utochin på den, så att själva bygganden är lika mycket ett samtalsämne som utställningen som finns inuti.   Detta dynamiska och pulserande konstcenter anordnar konstutställningar utan dess like, tillhandahåller workshops för den som vill lära sig, bjuder på dansuppvisning, film och annan tänkbar underhållning. Detta är utan tvivel en ultramodern mötesplats för artister från alla olika områden, designad av Renzo Piano samt Richard Rogers och här hittar ni Frankrikes nationella samling av modern konst som sträcker sig tillbaka till år 1905 som tidigast. Över 100,000 olika verk kan ses här på den fjärde och femte våningen i byggnaden, från en mängd olika konstnärer och artister. Befinner ni er i Paris är denna plats en måste, liksom nästa museum jag tänkte skriva om, The Louvre också beläget i Paris.

 

The Louvre

Näst ut har vi ett museum som ligger beläget utmed floden Seine i Paris, inhyst I det gamla kungliga palatset. Louvre är utan tvivel världens största och också kändaste museum av alla, tillika ett historiskt monument och landmärke i staden. Detta museum har en av de mest imponerande konstsamlingarna i världen och är således ett måste för den som är intresserad av konst. Även om ni inte skulle vara en konstälskare, befinner ni er i Paris, så bör the Louvre vara lika mycket ett måste som ett besök vid Eiffeltornet. Starten av denna konstsamling sträcker sig tillbaka till 1500-talet som Kung Francies I privata konstsamling. Bland de absolut första verk han köpte var Michelangelos kända verk, Mona Lisa vilket också är en av de största anledningarna till att folk besöker detta museum, för att beskåda detta, världens mest omtalande konstverk.

 

Palais de Tokyo

Resan bland museum i Paris fortsätter här och näst ut står Palais de Tokyo, ett museum som erbjuder modern konst i hjärtat av Paris, belägen i en byggnad som bär samma namn som museet. Man delar denna byggnad med ett annat museum som också erbjuder modern konst, Museum of Modern Art of the City of Paris. Sedan 2002 har Palais de Tokyo stått öppet och gett parisarna möjligheten att ta del av deras utsökta utbud av modern konst, en samling som täcker över 22 000 kvadratmeter, fördelat över tre våningar däribland en grottliknande källarvåning. Det är en plats ni bara måste besöka om ni befinner er i Paris då ni även kan ta del av graffitikonst här.

 


Kommentarer är stängda.