Gallerier och museum världen över – Asien

By:

Resan genom konstens värld fortsätter, en resa som är fokuserad på modern och samtida konst och museum som inhyser dessa typer av konstverk. Vi har så här långt tittat runt lite i Europa på en rad olika museum, däribland Moderna Museet i Sverige, varpå resan sedan fortsatte över till New York och vidare över till västkusten. Därifrån tycket vi att det var passande att ta vägen över Stilla Havet och in på den asiatiska kontinenten, där vi nu har en rad olika anläggningar som vi tänkte skriva om.

Museum of Contemporary Art Shanghai

Museum of Contemporary Art Shanghai grundades 2005 som ideell, oberoende samtida konstinstitution med inriktning att främja både inhemska och internationella samtida konstnärer. Museet organiserar olika utställningar som inkluderar både etablerade och nya samtidiga kinesiska konstnärer samt retrospektiva utställningar av världens ledande konstnärer och designers. MOCA Shanghai utställningsrum på 1800 kvadratmeter ligger på bottenvåningen och första nivån på museet. “MOCA on the Park” är en restaurang som ligger på museets tredje våning och som används vid speciella event och privata evenemang, en restaurang fylld av konstverk producerade av en mängd kända konstnärer. Förutom utställningar organiserar MOCA Shanghai även en rad framgångsrikt seminarier, föreläsningar och utbildningsprogram, öppna för personer i alla åldrar, från barn till vuxna.

 

Museum of Contemporary Art Tokyo

MOT öppnade dörrarna under 1995 och ligger beläget i Metropolitan Kiba Park, Museum of Contemporary Art Tokyo (MOT), är inriktat på systematisk forskning, insamling, konservering och utställning av artister och designers från andra världskriget och framåt, med fokus först och främst på lokala, japanska konstnärer men också en mängd internationella konstnärer som finns representerade. Museet rymmer nästan fem tusen verk som producerats av kända samtida konstnärer, verk som roteras i museets permanenta utställning. MOTs byggnad, gjord av sten, stål och trä, och med höjdpunkter som V-formade strukturella pelare, vatten- och stenpromenad och vacker nedsänkt trädgård, är ett konstverk i sig. Många av utställningarna använder MOTs extremt höga tak och möjligheten att visa storskaliga verk, medan Atrium, som ingår i samlingsutställningsutrymmet, används för att visa upp spektakulära installationer som visas under ett år.

 

Hermitage Museum, St Petersburg

Beläget i det tidigare vinterpalatset av ryska tsar, är Hermitage Museum ett palats förundrat av barock arkitektur. Museet grundades 1764 då Katarina den store köpte en samling av 225 målningar från Berlin. Idag har det över 2,7 miljoner verk samlade och har således också ett varierat utbud av konst och artefakter från hela världen. Bland dessa verk hittar vi föremål med historia som sträcker sig tillbaka till antika Egypten tillsammans med verk från så sent som början av 1900-talet. Blande de konstnärer som finns representerade här hittar vi Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael och Titian, tillsammans med en unik samling Rembrandt och Rubens samt många verk producerade franska impressionistiska konstnärer som Renoir, Cezanne, Manet, Monet och Pissarro, Många målningar av Van Gogh, Matisse, Gauguin och flera skulpturer av Rodin. Experterna säger att om du skulle spendera en minut och titta på varje konstverk som visas på Hermitage, skulle du behöva avsätta 11 år av ditt liv för att hinna med och se alla de verk som existerar här.

 


Kommentarer är stängda.