Flandern och Nederländerna

By:

Det var inte bara i Italien som konst var populärt. I början av 1400-talet blev målning populärt i Nederländerna. Ett känt konstverk från den här tiden är det som 1432 sattes upp i St Johannes kyrka i Gent, som idag tillhör Belgien. En stor tavla sattes upp och i mitten finns den mest kända delen som kallas Lammets tillbedjan. Konstverket räknades som ett under eftersom det kom med en helt ny färgglans. Landskapet och figurerna var framställda av bröderna Hubert och Jan van Eyck som inte bara lyckades med att få till färgglansen utan även skimret av sol och luft som var något utöver det vanliga. Det är inte bara det här stora konstverket som är känt från den här tiden. Eftersom Hubert gick bort tidigt fortsatte Jan konstverken i kyrkan genom att göra porträtt och genom att göra altarmålningar. De konstverken som Jan fortsatte med kom att bli en ny gren av målningen och kom från början av de målerier som var inom det burgundiska bokmåleriet som innefattade de bönböcker som hade blivit en lyx för rika furstar.

Holländska konstnärer blir ledande för utvecklingen

Grunden för den konst som skulle komma att bli populär och driva konsten framåt under 1400-talet var precis det bröderna Jan och Hubert van Eyck förmedlade i kyrkan. Den här målerikonsten spred sig vidare med flera känna konstnärer till både Frankrike och Tyskland. I slutet av århundrandet började influenser från det södra Europa, bland annat Italien att börja slå igenom lite. Färgglansen som hade genomsyrat nästan hela 1400-talet kom att bytas ut mot mer entoniga former i brunt och grått. I 1500-talets Nederländerna var det de mer dämpade färgerna som vann mest genomslagskraft. Den italienska stilen var helt klart den mest populära genom de första årtiondena. Det var inte bara färgerna utan även teckningen och kompositionen som var mer influerad från den italienska stilen.

Oljemålningen blir populär

Oljemålningen blir populär

Det som verkligen märktes i Europa under 1400-talet var att de flamländska målarna verkligen fick oljemålningen på framfart. Tekniken som bröderna van Eyck använde var en blandning av tempera- och oljemålning. Det gjorde att oljefärgerna mer och mer tog över efter temperafärgerna som hade använts tidigare. Den gamla tekniken hade helt försvunnit under 1600-talet och oljemålningen kom att bil helt dominerande över hela Europa. Även under 1600-talet kom inspiration från den tidigare italienska målarkonsten. Det var på konstskolorna i Holland och Flandern som utvecklingen till stor del skedde. Här skedde också en förändring i stilen med mer influenser från de spanska delarna som var kolonier i länderna. De olika konststilarna smälte efterhand ihop och blev till en enda. Konstverken som kom ut av det placerades i kyrkor runt om i länderna och hos de stora furstarna. Konsten hade fortfarande många spår av den gamla italienska. En viktig person inom konsten som har hämtat mycket inspiration från dåtidens holländska konstnärer var Rembrandt. Han reflekterade nyanser från många de stora konstnärerna. Den konstnärliga utvecklingen med de holländska konstnärerna pågick under samma tid som landet hade sin politiska storhetstid. Den enorma utveckling inom måleriet började i Italien under medeltiden och fortsatte fram till slutet av 1600-talet där den hade övergått till att de holländska konstnärerna ledde utvecklingen.


Kommentarer är stängda.