En berättelse från ett museum

By:

Det är oftast enklare att prata om att besöka museum än att faktiskt, du vet, faktiskt besöka ett museum. I tiden mellan att arbeta, gå till gymmet, laga middag, och att göra vad som helst förut att besöka ett museum. Det är så mycket mer bekvämt att bara sitta framför datorn, posta något på Facebook och låtsas att du faktiskt vet skillnaden mellan modernism och någonting annat.

Att besöka, eller inte besöka

Det var bara i förra veckan som jag gjorde precis det. Jag stötte på en artikel på internet som beskrev George Bellows tavla från 1924, Dempsey och Firpo, och det fick mig att fortsätta att tanklöst surfa runt på internet. Ju fler timmar som gick förbi, desto mer besatt blev jag av honom. Det gick så långt att jag bestämde mig för att åka till ett museum för att se mer av hans verk, eller något verk som helst faktiskt. Jag ville helt enkelt se något annat än dagens deprimerande rubriker i Aftonbladet. Så slutligen, kom dagen och jag satte allt jag hade bestämt åt sidan för att åka ner till ett museum. Jag hade ingen aning om jag skulle hitta något verk av Bellows där, men skönheten och attraktionen i att besöka ett museum utan några direkta planer öppnar upp för möjligheten att hitta det oväntade.

Wikipedia i verkliga livet

Museum är lite som att vara på Wikipedia förutom att du är ute i verkliga livet och du klickar inte bara på länkar som tar dig till en ny sida med ännu mer information, utan du ser faktiskt konstverket på först parkett. Vem kunde tro att verkligheten var så fascinerande. När jag väl kom in i museet hade jag ingen aning om var jag skulle börja leta. Så efter ett par minuter av strosande genom de stora hallarna kom jag fram till en utställning av den kända gatufotografen Garry Winogrand. Då jag tidigare hade sett och läst om honom så kände jag till honom i viss utsträckning. Men jag var inte alls bekant med Winogrand, artisten, innan jag kom in i museet. Och jag blev direkt dragen till sättet som han uttryckte sin konst på.

Rörde oss genom utställningar

Medan vi rörde oss genom utställningar var det en sak som verkligen fastnade hos mig när jag lärde mig att under den senare delen av hans karriär så skulle Winogrand – som tidigare hade mottagit tre separata Guggenheim-dokument som dokumenterade vår föränderliga värld, så kom de inte att förändras särskilt mycket avbilderna han tog. Han tog helt enkelt bilder för att ta bilder. Att skapa för skapandets skull. Han njöt av processen, inte resultatet. Innan internet kom var det helt enkelt enklare att skapa konst utan intresset av att göra det till en vara. Det fanns ett system som du kunde välja att vara delaktig i eller inte. På den tiden skulle det vara löjligt att ta tusentals bilder och inte utveckla dem. Du kastade pengar i sjön. Nu är det systemet borta och med det är också affärsmodellerna borta. De traditionella modellerna som artister använde sig av för att nå till höjden av sin karriär. Saker har idag lugnat ner sig på senare tid men vi är fortfarande i vilda västern när det kommer till att skapa konst. Visst, vissa pengar kommer tillbaka till artisterna, men mycket försvinner till personer som inte hade något med skapandet självt att göra. Precis som allt annat är det bara ungefär 1% som verkligen tjänar på det.

Rörde oss genom utställningar

 


Kommentarer är stängda.